piektdien , 29 marts 2024
Jūs esat šeit: LBA | Arhīvs | Iznācis jaunais žurnāls „Latvijas Būvniecība”, 2012/nr.4

Iznācis jaunais žurnāls „Latvijas Būvniecība”, 2012/nr.4

Žurnāla tēma – inovatīvas tehnoloģijas un būvmateriāli. Tēmai veltītas vairākas publikācijas rubrikā Analītika, kā arī aplūkoti būvobjekti ar Latvijai jaunu paņēmienu pielietojumu.

Tuvojas absolūta būvniecības digitalizācijas ēra, tās potenciāls nav apzināms, bet ir skaidrs, ka jaunās tehnoloģijas visus būvniecības dalībniekus (arhitektus, projektētājus, būvniekus, projektu vadītājus, u.c.) vienos daudz ciešāk. Bostonā (ASV) praktizējošais arhitekts Krists Kārkliņš analizē digitalizācijas ietekmi, funkcionēšanu un paredzamās sekas rakstā „Būvobjektu tapšanas digitalizācija”: „Būvniekiem dizaina un projektēšanas procesos vairāk jāiesaistās jau sākuma etapā, arhitektiem, savukārt, liegta iespēja atdot būvniekam zīmējumu, sekojot principam „būvē, kā sanāk””. Digitalizācijas tēmu turpina Jānis Prodnieks rakstā par būves informācijas modelēšanu.

Būvmateriālu ražotāju asociācijas izpilddirektors Leonīds Jākobsons publikācijā norāda uz vairākām bremzējošām parādībām nozarē. Attīstību kavē neloģiski ES apgrūtinājumi būvmateriālu virzīšanai tirgū, dzelzceļa vagonu trūkums un reversā PVN ieviešana.

Inovatīvu fasāžu siltināšanas sistēmu apraksta Arnis Ližbovskis, par jaunumiem logu tehniskajos parametros un montāžā – LLDRA direktors Ivars Brants.

Jau pāris mēnešu Rīgas arhitekta birojam ir jauns vadītājs – arhitekts Gvido Princis.  Intervijā tiek uzsvērts: „Pilsēta nav muzejs, to ir atzinuši visi, jautājums ir tikai par kompromisiem starp attīstību un vēsturisko vērtību saglabāšanu.”

Jauni būvpaņēmieni zema energopatēriņa nodrošināšanai tiek izmantoti, būvējot jauno Ventspils poliklīniku. Taču ne viss iet tik gludi un raiti kā gribētos.

Londonas Olimpiskā parka būvniecība tiek dēvēta par zaļāko pasaulē, jo izmantoti 90 procenti no rajona demontāžās procesā iegūtajiem būvmateriāliem.

Citi žurnāla raksti un tēmas:

• Konkursa „Energoefektīvākā ēka Latvijā 2011” rezultāti.
  • Būvniecības ierosinātājs – potenciāls ienākumu avots negodprātīgiem indivīdiem.
  • Inovatīvas tehnoloģijas tiltu būvniecībā.
  • Virsotnes jautājumi – LNB spice.
  • „Rīgas Dzirnavnieka” silosu un elevatoru torņu atjaunošana.
  • Būvobjekta demontāža.
  • Siltuma atgūšana no notekūdeņiem.
  • Termālais komforts.
  • LVRTC Datu centra tehnoloģiskie risinājumi.
  • Latvijas būvniecības pakalpojumi un materiāli Ziemeļeiropā.
  • Estētisks dabas piedāvājums būvniecībai – māls.
  • Automatizēta stiegrošanas tehnoloģija.
  • Kurzemes loks Baltijas elektroenerģijas tirgus attīstībai.
  • Ugunsposta iemesls – kļūmes būvniecībā.
  • Ugunsdrošība būvobjektos.
  • Latvijas megabūves. Vakar. Šodien. Rīt.
  • Būvtehnikas jaunumi.
  • Savrupnama pārbūve par aktīvo māju.
  • Vilnis Griķis – rasējamam dēlim uzticīgais konstruktors.