ceturtdien , 18 aprīlis 2024
Jūs esat šeit: LBA | Jaunumi | Iznācis žurnāls „Latvijas Būvniecība”, 2013/3

Iznācis žurnāls „Latvijas Būvniecība”, 2013/3

Paralēli tradicionālajai tematikai un objektu apskatiem, žurnāla „Latvijas Būvniecība” maija numurā esam pievērsušies vietā un nevietā drillētam jēdzienam „kvalitāte” un procesiem, kas to ietekmē. Varbūt klasificēt būvkompānijas, varbūt brīdi padomāt par to, kā darbus veikt produktīvi, nevis tikai rakt? Atbildes jāmeklē Valda Birkava un Jāņa Lancera publikācijās. Agris Kamenders analizē būvniecībā strādājošo kvalifikāciju Latvijā, nonākot pie interesantiem secinājumiem. Latvijas labākie būvnieki redzami fotoreportāžā, kas veltīta „Gada būvinženieris Latvijā 2012” noslēguma ceremonijai.

Žurnāla lielā intervija ar Ārvalstu Investoru padomes teritorijas plānošanas un būvniecības darba grupas vadītāju zvērinātu advokāti Ilzi Kramiņu atklāj arī dažas kuriozas situācijas būvniecības nozarē.

Likumdošanas rubrikā – būvgružu apsaimniekošana, Ēku energoefektivitātes likums. grozījumi Publisko iepirkumu likumā un LMA jaunais korpuss, kuram apstrīdēta pieņemšana ekspluatācijā.

Objektu apskatos – trešā lielākā kanalizācijas pārsūknēšanas stacija Austuves ielā, Liepājas notekūdeņu izvads jūrā, brīvdabas estrāde Ilūkstē, „Grindeks” ražotņu rekonstrukcija, Valmieras stikla šķiedras rūpnīcas jaunās krāsnis, vides projektu realizāciju veiksmes un neveiksmes, LNB progress, VID administratīvo ēku komplekss, Sluiskilas tunelis Nīderlandē. Koka debesskrāpji – utopija vai realitāte? Aspazijas mājas atdzimšana rūpīgā rekonstrukcijas procesā.

Tehnoloģiju novitātes – metāla liekto struktūru radoši risinājumi 3D (starp objektu piemēriem arī Porsche paviljons Vācijā) un saules paneļi tepat Latvijā. Materiālu jaunumi – caurspīdīgais betons. Inženierijas rubrikā – baseinu telpu sausināšanas tehnoloģijas. Būvtehnikas apskatā – komunālā tehnika.

Kā pareizi vadīt būvniecības procesu privātajā sektorā lasāms Vladimira Matjusova publikācijā.

Diskusijā viedokļus par nozares konkursu rezultātiem un to, vai tie liecina, la laba arhitektūra ir arī laba būve, izsaka A. Zvirgzdiņš, G.Počs, V.Gēme, P.Upenieks, J.Vīgups, I.Balodis, Z.Treimane, G.Princis, V.Holcmane, I.Šļivka.

Vēstures rubrikā – pirmā čaulas konstrukcija Latvijā „Sēnītē”. Žurnāla saturu noslēdz plašs, ilustratīvi bagāts nozares ārzemju izstāžu apskats.