ceturtdien , 28 marts 2024
Jaunumi
Jūs esat šeit: LBA | Jaunumi | Iznācis žurnāls “Latvijas Būvniecība” 2014/4

Iznācis žurnāls “Latvijas Būvniecība” 2014/4

Saskaņā ar žurnāla tematiku, meklējām inovācijas Latvijā un pasaulē. Mums izdevās tās atrast. Ne tādas inovācijas meklējām, kuru ideju pamatā iekodētais bankrots liek aizvērt ražotnes, jo produkts ir dārgs (lasīt – līdz ar to arī nevajadzīgs), bet īstas, lietojamas, ilgtspējīgas inovācijas. Uz līdzenas vietas tādas nerodas un, kā liecina prakse, noturīgas inovācijas lielākoties civilās rūpniecības nozarēs “atnāk” no militārās vai kosmosa izpētes industrijas. Piemēram, vāka bildē redzamās Akmeņraga bākas navigācijas ierīcē, kas pieskaitāma tā laika militārajai jomai, jau XX gs septiņdesmitajos gados izmantotas halogēnspuldzes, kas sadzīvē parādījās vien ap deviņdesmito gadu vidu.

Lielā intervija šoreiz ar Gilu Šenhavu, Augstceltņu un urbānās vides padomes (Council of Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH)) Izraēlas atzara pārstāvi, kam ir lieli plāni attiecībā uz Latviju un piedāvājums sadarbībai ar arhitektiem. Ja kāda tehnoloģija ir sevi apliecinājusi augstbūvē, tad zemāka ranga objektos jau lietojama ar simtkārtīgu pārliecību. Objektu apskatos: peripetijas ar Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja ēkas renovāciju un jaunbūvi plus sen aizmirsts stāsts par kaila vīrieša eksponēšanos muzeja ēkas frontona daļā; pārkraušanas terminālis Sanktpēterburgā; Draugiem.lv terase virs A.Ģelža projektētās ēkas Mārupē (“Vincents Arhitektūra”); militāra būve – radaru tornis Lielvārdē (“Sarma&Norde”); inovatīvas tehnoloģijas jaunajā VID ēkā; dzesēšanas tornis Indijā; kaņepju betona māja Tīnūžos – inovācija ar bārdu, jo tiek atjaunota gadsimtiem sena metode; Krāslavas katoļu baznīcas restaurācija. Pie inovācijām pieskaitāms Latvijas ķīmiķu radītais produkts organomāli ar plašu pielietojumu renovācijā un restaurācijā.

Likumdošanas rubrikā jurists iezīmējis būvprocesa organizēšanas ideālo shēmu, bet atklāts paliek jautājums par tās iedzīvināšanu praksē. Tiek aplūkoti arī būvniecības procesa juridiskie riski un mikrouzņēmumu plusi un mīnusi. Projektēšanas rubrikā – BIM ieviešanas aspekti. Diskusijā ar Ekonomikas ministriju tiek apspriestas problēmas projektēšanas jomā, kuras būtu iespējams mazināt, izmantojot LBPA izstrādāto standartu. Vēstures rubrikā iezīmēta Stūra mājas bijusī un esošā gaisotne.

 

 

Vāka bildes stāsts

Foto: Ainars Meiers, Akmeņraga bāka 2009. gada septembrī. Pieskaņojoties žurnāla tematikai, kas veltīta inovācijām Latvijā un pasaulē, materiāliem un tehnoloģijām, vāka bildes īsais stāsts varētu skanēt – no inovācijas līdz kultūras mantojumam. Kad 20. gadsimta 70. gados bākas lampmainī uzstādīja 6 halogēnās spuldzes ar 500 W lielu jaudu, kuru darba mūžs bija 1000 stundas mirgojošā režīmā, par šo tehnoloģiju zināja tikai militārajā un kosmosa industrijā. Sadzīvē halogēnspuldzes ienāca vien ap 20. gadsimta 90. gadiem. Inovācijas lietderības mērs ir laiks, ne visas inovācijas izdzīvo, jo aiziet bojā ideju un realizācijas bankrota dēļ. Bākas laternas izgatavošanā izmantots tehniskais kristāls, navigācijas iekārta tapusi kādā no padomju laika slepenajām Kaļiņingradas apkaimes navigācijas ierīču rūpnīcām. Bāka darbojās līdz 2006. gadam, kad ar Kultūras ministrijas rīkojumu iekļauta industriālā mantojuma pieminekļu sarakstā kopā ar citām Latvijas bākām. Akmeņraga bāka ir aptuveni 37 m augsta, laternas diametrs 2,5 metri, bāka celta 1864. gadā, piedzīvojusi vairākas pārbūves.

.

--> -->