ceturtdien , 18 aprīlis 2024
Jaunumi
Jūs esat šeit: LBA | Jaunumi | Noskaidroti skates ”Gada labākā būve Latvijā 2014” uzvarētāji
Noskaidroti skates ”Gada labākā būve Latvijā 2014” uzvarētāji

Noskaidroti skates ”Gada labākā būve Latvijā 2014” uzvarētāji

Latvijas Būvnieku asociācijas, Latvijas Būvinženieru savienības un Latvijas Būvniecības attīstības stratēģiskās partnerības organizētās skates „Gada labākā būve Latvijā 2014” fināls un apbalvošana kopā ar konferenci “Droša un kvalitatīva būvniecība” 26. martā veidoja Latvijā pirmo „Būvniecības dienu”. Augstu valsts un sabiedrisko organizāciju amatpersonu, nozares ekspertu un būvnieku klātbūtnē tika noskaidrotas un suminātas labākās būves, kas pērn uzbūvētas Latvijā.

Skatei “Gada labākā būve Latvijā 2014” iesniegtās būves tika un vērtētas septiņās nominācijās: Dzīvojamā jaunbūve; Sabiedriskā jaunbūve; Rekonstrukcija; Renovācija; Restaurācija; Inženierbūve; Ainava.

Skatei “Gada labākā būve Latvijā 2014” pieteikto objektu dokumentus un objektus klātienē trīs kārtās izvērtēja 29 augstas raudzes eksperti no Latvijas Arhitektu savienības, Latvijas Būvinženieru savieības, Latvijas Būvnieku asociācijas, Latvijas siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas inženieru savienības, Latvijas Elektroenerģētiķu unenergobūvnieku Asociācijas, Būvmateriālu ražotāju asociācijas, Latvijas Ainavu arhitektu biedrības, biedrības ”Latvijas Ceļu būvētājs”, Latvijas Ģeotehniķu savienības un Latvijas Amatniecības kameras Restauratoru ģildes.

Konkurence skates trešajā kārtā, kad finālisti RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātē uzstājās ar prezentācijām, pamatojot žūrijai un daudzajiem interesentiem, kāpēc viņu būves ir pelnījušas labākās titulu, bija liela, jo finālā piedalījās 21 būve. Apkopojot žūrijas vērtējumu, tika noskaidrotas labākās būves Latvijā 2014. gadā.

Nominācijā “Sabiedriskā jaunbūve” pirmo vietu ieguva Latvijas Nacionālā bibliotēka, nominācijā “Dzīvojamā jaunbūve” pirmo vietu ieguva daudzstāvu dzīvojamā ēka ar pazemes autostāvvietu, kas atrodas Hospitāļu ielā 39, Rīgā.

Nominācijā “Rekonstrukcija” pirmo vietu ieguva privātā klīnika Vingrotāju ielā. Nominācijā “Renovācija” godalgotas vietas netika piešķirtas, bet atzinība tika piešķirta Baltinavas vidusskolai. Nominācijā “Inženierbūve” fināla sacensība bija visspraigākā. Žūrijai bija grūti izvēlēties labāko no visām ļoti kvalitatīvajām būvēm, bet noslēgumā par labāko inženierbūvi tika atzīts skrejceļš, kas pērn renovēts lidostā “Rīga”.

Pirmo vietu nominācijā “Ainava” ieguva skaistā un kvalitatīvā Neikenkalna dabas koncertzāle, kas atrodas Dikļos, Kocēnu novadā.

Nominācijā “Restaurācija” pirmā vieta netika piešķirta, bet otro ieguva Daugavpils (Dinaburgas) cietokšņa 1.krasta lunete.

Lielā balva „Gada labākā būve Latvijā 2014” šogad netika piešķirta nevienam būvobjektam, jo žūrija secināja, ka neviens objekts Latvijā 2014. gadā nav tik kvalitatīvi uzbūvēts, lai to izceltu pāri citiem.

Sabiedrisko organizāciju vadītāji, valsts un pašvaldību amatpersonas, nozares profesionāļi un būvnieki atzina, ka skates organizatoriem, žūrijai un dalībniekiem ir izdevies skati šogad pacelt jaunā kvalitātē.

Skates „Gada labākā būve Latvijā 2014” mērķis ir noteikt un popularizēt viskvalitatīvāk uzbūvētās, ekspluatācijā efektīvākās un drošākās būves Latvijā 2014. gadā, veicināt profesionālo izaugsmi un darba kvalitāti nozarē, izteikt atzinību, popularizēt labos piemērus, motivēt nozares pārstāvjus jauniem sasniegumiem. Skate “Gada labākā būve Latvijā” tiek organizēta jau septiņpadsmito gadu.

Skati “Gada labākā būve Latvijā 2014” organizē Latvijas Būvnieku asociācija, Latvijas Būvinženieru savienība un Būvniecības attīstības stratēģiskā partnerība sadarbībā ar Ekonomikas ministriju, Satiksmes ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Lietuvas Būvnieku asociāciju, Latvijas Pašvaldību savienību, Rīgas Tehnisko universitāti, Biznesa augstskolas Turība Komunikācijas fakultāti un laikrakstu “Dienas bizness”.

Informācija: Latvijas Būvnieku asociācijas prezidents Normunds Grinbergs: 67228584, 29219259, lba@latnet.lv ; www.gadabuve.lv ; www.facebook.com/gadabuve ; https://twitter.com/GadaBuveLV

Aija Zūle

Latvijas Būvnieku asociācija

GadaLabakaBuveLatvija2014_small-332

.

--> -->