ceturtdien , 28 marts 2024
Jaunumi
Jūs esat šeit: LBA | Jaunumi | Apbalvoti Latvijas labākie būvnieki
Apbalvoti Latvijas labākie būvnieki

Apbalvoti Latvijas labākie būvnieki

3. septembrī pulksten 19.00 svinīgā ceremonijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Ekonomikas ministre Dana Reizniece – Ozola un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards pasniedza balvas Latvijas divpadsmit labākajiem inženieriem, arhitektiem, būvmateriālu ražotājiem, mācībspēkiem un zinātniekiem, kurus būvindustrijas sabiedriskās organizācijas un profesionāļi ir atzinuši par prestižās „Būvindustrijas lielās balvas” cienīgiem.

„Būvindustrijas lielo balvu” kategorijā „Mūža ieguldījums būvindustrijā” saņēma seši būvindustrijas veterāni, kuru darba stāžs pārsniedz četrdesmit un pat piecdesmit gadus, bet kuri joprojām ir aktīvi nozarē: „LBS – Konsultants” eksperts, būvinženieris, lektors Rodrigo Pelsis par ekspertīzi nozīmīgos projektos un aktīvu līdzdalību nozares normatīvo aktu izstrādē; SIA „8. CRB” tehniskais direktors, ceļu inženieris Juris Anitens par ieguldījumu Latvijas ceļu būves attīstībā un apjomīgu un sarežģītu objektu vadību; bijušais AS „Liepājas metalurgs” valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs, būvmateriālu ražotājs, kurš uzņēmumā nostrādājis 45 gadus, no liešanas operatora kļūstot par uzņēmuma vadītāju; Latvijas Lauksaimniecības Universitātes emeritētā profesore Silvija Štrausa par pašaizliedzīgu darbu jauno būvniecības speciālistu sagatavošanā; SIA „Graf-X” īpašniece, arhitekte Ruta Krūskopa par daudzu sabiedriski nozīmīgu ēku projektēšanu un ieguldījumu Latvijas arhitektūras attīstībā; SIA „Zenico” arhitekts  Viktors Valgums par nozīmīgiem projektiem, jauno arhitektu izglītošanu un sabiedrisko darbu.

„Būvindustrijas lielo balvu” kategorijā „Gada inženieris” saņēma SIA „Re&Re Būve” valdes priekšsēdētājs, būvinženieris Valdis Koks; AS „UPB” galvenais inženieris, metāla konstrukciju
projektētājs Māris Veits; SIA „Merks” projektu direktors, būvinženieris Ivo Brālēns; SIA „A.
Ābeles inženieru birojs” valdes loceklis, projektētājs enerģētiķis Armands Ābele.
„Būvindustrijas lielo balvu” kategorijā „Gada arhitekts” saņēma SIA „Valeinis un Stepe” valdes
priekšsēdētājs, vadošais arhitekts Ģirts Valeinis.

„Būvindustrijas lielo balvu” kategorijā „Gada jaunais inženieris” saņēma jaunais konstruktors un projektētājs Andrejs Semjonovs no SIA „Skonto PREFAB”, kurš trīs gadu laikā jau kļuvis par
vecāko būvinženieri.

Visi 12 laureāti saņēma pēc mākslinieces Katrīnas Vasiļevskas ieceres Andra Vītola veidoto “Pamatakmeni”, kas simbolizē pamatīgumu, ilgtspēju un spēju enerģētiski balstīt gan ēkas, gan
cilvēkus, kā arī citas nozīmīgas balvas. Tika pasniegtas arī žūrijas atzinības balvas un speciālās
balvas no VAS „Latvijas valsts autoceļi”,  Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas,
„Knauf”, „STO”, „Sadolin”, Latvijas Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas inženieru savienības un Eiropas civilo inženieru padomes (ECCE).

Latvijas iedzīvotāju simpātiju balvas tika pasniegtas jaunajam inženierim Ivo Keišam, inženierim Mārim Veitam un izcilajam nozares veterānam Jurim Anitenam, kuri ieguva visvairāk balsu interneta balsojumā www.buvindustrijaslielabalva.lv. Balsot no vienas IP adreses bija iespējams tikai vienu reizi. Balsotāju lielais skaits – 4215 – norāda uz sabiedrības interesi par šo valsts mēroga balvu un cieņu pret kandidātiem.

Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Ekonomikas ministre Dana Reizniece – Ozola savās uzrunās „Būvindustrijas lielās balvas” kandidātiem, uzsver, ka ikviena būvniecības nozares projekta veiksmīgā īstenošanā izšķirošā loma ir ar būvniecību saistītu profesiju speciālistiem – viņu spējai plānot, projektēt, rēķināt, radīt, veidot. (Abu valsts augsto amatpersonu uzrunas pilnā apjomā var lasīt www.buvindustrijaslielabalva.lv.) Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards atzīmēja, izcili būvnieki strādā visā Latvijā. Proti, gandrīz puse laureātu ir no Latvijas reģioniem.

Lai noskaidrotu „Būvindustrijas lielās balvas” laureātus, nozares sabiedrisko organizāciju
izveidota plaša un zinoša žūrijas komisija, 30 būvindustrijas profesionāļi, izvērtēja 31 kandidātu, kurus apbalvošanai izvirzīja uzņēmumi, sabiedriskās organizācijas, pašvaldības, darba devēji, projektu pasūtītāji un privātpersonas, pamatojot, kāpēc tieši šis būvnieks ir pelnījis nozares augstāko apbalvojumu. Kategorijā “Gada inženieris/arhitekts” bija jāiesniedz arī vismaz divi ieteikumi no kolēģiem, pasūtītājiem vai sadarbības partneriem. Ar lielāko daļu kandidātu žūrija tikās klātienē. Kandidāti atzīst, ka tas ir pagodinoši – būt izvirzītiem, personiski tikties ar kompetentiem žūrijas locekļiem un paust viņiem savu redzējumu par būvniecību.

„Būvindustrijas lielās balvas” mērķis ir izcelt cilvēkus – nozares darbiniekus, pateicoties kuriem ir tapušas izcilas būves un izglītoti jaunie būvnieki. „Būvindustrijas lielo balvu” jau trešo gadu organizē žurnāls “Būvinženieris” un Latvijas Būvinženieru savienība sadarbībā ar citām būvindustrijas profesionālajām nevalstiskajām organizācijām.

Pasākuma viesiem muzicēja Latvijā un ārzemēs atzinību ieguvušie jaunie mūziķi – soliste Aleksandra Špicberga un ģitārspēles virtuozs Miks Akots.

„Būvindustrijas lielā balva 2015” notiek, pateicoties sponsoriem: SIA „Sakret”, SIA „Merks”, SIA „YIT Celtniecība”, AS „RBSSKALS”, SIA “CMB”, AS „Strabag”, SIA „Knauf”, AS “Latvijas
Finieris”, AS “Siguldas Būvmeistars”, AS “Valmieras stikla šķiedra”, SIA “Akzo Nobel Baltic”
(Sadolin), AS „Ramirent Baltic” Rīgas filiāle, “Sto SE & Co. KgaA” sadarbības partneriem
Latvijā “Color Line” un “RaTrīs” un atbalstītājiem Latvijas Dizaineru savienība, Latvijas
Būvnieku asociācija, Būvmateriālu ražotāju asociācija, Būvniecības attīstības stratēģiskā
partnerība, building.lv, abc.lv, būvlaukums.lv, nozare.lv, radio “Skonto”.

Mārīte Šperberga, Latvijas Būvinženieru savienības valdes locekle

.

--> -->