ceturtdien , 18 aprīlis 2024
Jaunumi
Jūs esat šeit: LBA | Jaunumi | Eksperti: nozarei ir jāparūpējas tehnisko projektu kvalitātes uzlabošanu
Eksperti: nozarei ir jāparūpējas tehnisko projektu kvalitātes uzlabošanu

Eksperti: nozarei ir jāparūpējas tehnisko projektu kvalitātes uzlabošanu

Būvniecības projektu kvalitāte lielā mērā ir atkarīga no tehnisko projektu kvalitātes, būtu jāizmanto ikviena iespēja uzlabot to kvalitāti, tostarp ieviešot modernus tehnoloģiskos risinājumus, uzskata būvniecības eksperti.

Iepriekšējā plānošanas periodā īstenojām 150 būvniecības projektus par kopējo summu apmēram 30 miljonu eiro, un bija arī situācijas, kad nepilnīgi izstrādāti tehniskie projekti mums radīja neplānotas papildu izmaksas,” atzīst Talsu novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks tehniskajos un nekustamā īpašuma jautājumos Oskars Kļava.

Problēmas būvprojektos rodas dažādu iemeslu dēļ, tostarp ēku rekonstrukciju gadījumos tehniskos risinājumus ietekmē esošo inventarizācijas lietu kvalitāte. Netiek pieprasīta un veikta kvalitatīva objekta priekšizpēte. Savukārt, pie jaunbūvēm lielāka nozīme ir projektētāju kvalifikācijai un tālākajai sadarbībai ar celtniekiem. Šobrīd Latvijas tirgū zemākā cena ietver minimālas projekta kvalitātes prasības ar zemu projekta detalizācijas pakāpi.

Speciālisti atzīst, ka visai bieži būvprojekti tiek vairākas reizes papildināti vai pat pārstrādāti, taču ne vienmēr inženieri veic nepieciešamos pārrēķinus autoruzraudzības kārtībā. Tādējādi celtniekiem trūkst pilnas informācijas par projektu un jaunceļamās ēkas kvalitāte ir atkarīga no viņu spējas vai nespējas profesionāli vadīt procesu.

Šodien ļoti daudz kas ir atkarīgs no būvnieku godaprāta, jo Latvijā trūkst precīza regulējuma, kādām jābūt būvēm,” atzīst Būvniecības valsts kontroles biroja vadītājs Pēteris Druķis, piebilstot, ka līdz ar jaunā Būvniecības likuma pieņemšanu ir sakārtots pats būvniecības process.

Kvalitatīvs būvprojekts būtiski atvieglo tālāko būvniecības procesu, ietaupa laiku un finanšu resursus, tādēļ būtu svarīgi jau projektēšanas posmā ieviest tehnoloģijas, kas ļautu viegli papildināt esošos risinājumus, kā arī mazinātu dažādu interpretāciju iespējas. Ja projektēšanas rezultāts visiem būvniecības procesā iesaistītajiem ir pieejams elektroniskā vidē, piemēram, izmantojot atvērtās BIM (Building Information Modeling) sistēmas, tad ir daudz vieglāk precizēt informāciju un pārliecināties par adekvātiem aprēķiniem, uzskata SIA “BIM Solutions” valdes priekšsēdētājs Ēriks Vītols.

Kļava atzīst, ka ar interesi vērtē iespēju izmantot interaktīvos BIM modeļus, par kuriem plašāk tiks runāts arī “BIM forumā 2015” 29.oktobrī, jo tādējādi varētu tikt atrisināta daļa no problēmām, ar kurām pašvaldība saskaras būvniecības procesu laikā.

Tostarp elektronisks projekts ļauj arī vieglāk pārbaudīt uzbūvēto, proti, būvinspektoriem visa informācija ir pieejama, piemēram, planšetdatorā un var ērti pārliecināties, ka ēka dabā ir atbilstoša projektam. Tādējādi interaktīvie risinājumi spēj būtiski uzlabot būvniecības vides kvalitāti, uzskata eksperti.

2015.gada 29. oktobrī, „BELLEVUE Park Hotel Riga”, Slokas ielā 1 norisināsies vērienīgais „BIM forums 2015”, kas vienuviet pulcēs vairāk nekā 200 būvniecības jomas ekspertus, uzņēmējus, augstākā līmeņa vadību un mācībspēkus. Dalību „BIM forums 2015” apstiprinājuši Pēteris Druķis (Būvniecības valsts kontroles birojs), Oskars Kļava (Talsu novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks tehniskajos un nekustamo īpašumu jautājumos), Normunds Grīnbergs (Latvijas būvnieku asociācija), Ernestas Beržanskis un citi nozares eksperti.

Šogad „BIM Forums” ir veltīts atvērta BIM procesa vadībai un integrētai darbplūsmai, uzsverot informācijas apmaiņas procesu, izmaiņu koordinēšanu, komunikācijas vadību un projekta kvalitātes aspektiem. Forumā būs iespēja uzklausīt un iztaujāt praktiķus, kas ar ēku interaktīvo modelēšanu nodarbojas ikdienā. Vairāk informācijas: www.bimforum.lv

Papildu informācija medijiem:

Ēriks Vītols

BIM Solutions valdes priekšsēdētājs

Tālr: +371 2669181

E-pasts: e.vitols@bimsolutions.lv

.

--> -->