otrdien , 19 marts 2024
Jaunumi
Jūs esat šeit: LBA | Aktualitātes | Šogad paveiktais būvniecības kvalitātes celšanai gūst ārvalstu ekspertu atzinību
Šogad paveiktais būvniecības kvalitātes celšanai gūst ārvalstu ekspertu atzinību

Šogad paveiktais būvniecības kvalitātes celšanai gūst ārvalstu ekspertu atzinību

Pagājušajā nedēļā noslēdzās Būvniecības valsts kontroles biroja (turpmāk – Birojs) un Ekonomikas ministrijas sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti un Ilgtspējīgas būvniecības padomi organizētā ikgadējā starptautiskā būvniecības kvalitātes konference “Nacionālās politikas loma būvniecības kvalitātes nodrošināšanā Latvijā un Eiropā”. Saskaņā ar Latvijas valdības un būvniecības nozares sadarbības memorandu šogad līdz gada beigām plānots pabeigt nozares stratēģijas projektu nākamajiem desmit gadiem. Atskatoties uz memoranda izpildes progresu un nosakot nākamos soļus būvniecības kvalitātes celšanai, saņemta ārvalstu ekspertu atzinība paveiktajiem darbiem.

Konferencē Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Stinka izklāstīja turpmākos soļus būvniecības nozares stratēģijas izstrādei, kuras pirmais projekts sabiedrībai būs pieejams jau šogad. Stratēģija noteiks sasniedzamos mērķus un galvenos darbības virzienus būvniecības nozares attīstības veicināšanai turpmākajiem desmit gadiem. “Nozares stratēģijas izstrāde jābalsta uz starptautisko organizāciju priekšlikumiem un citu valstu veiksmīgākajiem risinājumiem būvniecības nozares regulējumā un piemērošanā. Šobrīd esam radījuši nozares stratēģijas projektu – ministrijas piedāvājumu; nākamajā gadā uzsāksim diskusijas ar nozari, lai kopā vienotos par galvenajiem uzdevumiem izvirzīto mērķu sasniegšanā. Stratēģijas izstrādē esam visai ambiciozi – līdz 2017.gada aprīlim plānojam panākt vienošanos ar nozares organizācijām un to apstiprināt Latvijas Būvniecības padomē,” uzsvēra J.Stinka.

Ārvalstu eksperti, iepazīstoties ar valdības un nozares noslēgto memorandu, apliecināja, ka esam uz pareizā ceļa būvniecības kvalitātes celšanai. Vēl priekšā ir smags darbs, lai īstenotu memorandā noteikto, tomēr svarīgi, ka ir skaidri noteikti mērķi un uzdevumi, lai par darāmo būtu informēti gan būvniecības procesā iesaistīte, gan sabiedrība,” uzsver Biroja vadītājs Pēteris Druķis.

Pasaules Bankas pārstāvis Thomas Moullier pēc iepazīšanās ar memorandu un dalības Biroja rīkotajā konferencē secināja: “Būvniecības konference Rīgā ir ievērojams notikums, jo tā demonstrē iedvesmojošu caurskatāmības un valdības atbildīgas rīcības paraugu, kura mērķis ir risku samazināšana būvniecībā. Sadarbības memorands starp publisko un privāto sektoru, nosakot specifiskus uzdevumus un mērķus, var kalpot par lielisku paraugu arī citām valstīm.”

Būvniecības kvalitātes konferences noslēgumā ārvalstu eksperti kopīgi ar pašmāju speciālistiem noteica nākamos soļus būvniecības kvalitātes celšanai Latvijā. Diskusijā, atbildot uz jautājumu, vai valdības apstiprināts rīcības plāns būvniecībā vairāk palīdz vai traucē nozares attīstībai, eksperti vienojās, ka valdības atbalsts ir būtisks, un rīcības plāns būtu labs veids, kā iesaistīties, radot visām pusēm vienotus spēles noteikumus būvniecības nozarē un tos ievērojot. Arī interaktīvajā balsojumā lielākā daļa skatītāju klātienē un interneta tiešraidē balsoja apstiprinoši.

Savukārt, atbildot uz jautājumu, vai kvalitātes standarti būvniecībā jānosaka kā obligāti vai brīvprātīgi, veicinot to izmantošanu kā papildu kvalifikācijas kritēriju, eksperti uzsvēra, ka minimālās drošības prasības ir obligātas. Arī interaktīvajā balsojumā vairums respondentu apstiprināja, ka kvalitātes standarti būvniecībā jānosaka kā obligāti.

Šī bija jau trešā starptautiskā konference par būvniecības kvalitāti Latvijā, kurā starptautiski eksperti dalījās ar Eiropas valstu labāko praksi nozares politikas izstrādē un kopīgi ar pašmāju speciālistiem noteica nākamos soļus būvniecības kvalitātes celšanai Latvijā. Pērn konference bija veltīta būvdarbu kvalitātes valsts kontrolei un būvniecības tirgus uzraudzībai Latvijā un Eiropā. Nākamā gada starptautiskā būvniecības konferences vadmotīvs būs “ilgtspējīga būvniecība”

Visi konferences materiāli un videoieraksti drīzumā būs pieejami gan konferences mājaslapā (www.kvalitatebuvnieciba.lv), gan Biroja mājaslapā (www.bvkb.gov.lv).

Konference tika translēta interneta tiešraidē gan latviešu, gan angļu valodā konferences mājaslapā www.kvalitatebuvnieciba.lv, ziņu portālos lsm.lv un TVNET. Gan klātienē, gan tiešraidē konferenci vēroja vairāk nekā 750 interesentu.

Konferences atbalstītāji: Latviešu nacionālā apvienība Kanādā, Palīdzības un attīstības fonds Latvijai, VAS “Valsts nekustamie īpašumi”, SIA “BIM Solutions” un SIA “InfoEra Latvia”, Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio vienotais ziņu portāls lsm.lv.

Informāciju sagatavoja:

Nelda Elsiņa

Komunikācijas un informācijas vadības nodaļas vadītāja

Būvniecības valsts kontroles birojs

E-pasts: nelda.elsina@bvkb.gov.lv

Tālr.: 67013320; 27659270

www.bvkb.gov.lv

MAD_9887 MAD_9913

.

--> -->