piektdien , 29 marts 2024
Jaunumi
Jūs esat šeit: LBA | Jaunumi | Liezēres ekopilsētas projekts

Liezēres ekopilsētas projekts

Topošās ekopilsētas Madonas novadā Liezērē projekta iznākumu varētu redzēt pēc aptuveni trīs līdz četriem gadiem, biznesa portālam «Nozare.lv» pastāstīja piesaistītā vīziju plānotāju, galamērķu dizaineru un arhitektu konsultācijas uzņēmuma «Lighthouse Creative» prezidents Kriss Mails.
Kā stāsta Mails, patlaban projekts atrodas stadijā, kas tiek dēvēta par piesardzīgās pētniecības stadiju.

Tā ir stadija, kad meklē konsultāciju firmas, kas stādās pie šī projekta. Patlaban, pēc sešu nedēļu izpētes, jāsecina, ka projektu būs ļoti grūti attīstīt – pārāk kalnains, pārāk maz ūdens, nevaram atrast pietiekamu elektroapgādi. Aptuveni pēc sešām nedēļām varēsim piedāvāt kādus variantus, no kuriem īpašnieks izvēlēsies vēlamāko. Pēc tam varēsim pievērsties dizaina koncepcijas stadijai, kurā rakstīsim projekta saturu, stāstu. Vizuāli projekta aprises varēs ieraudzīt aptuveni pēc pieciem mēnešiem,» skaidro Mails.

Eksperts prognozē, ka vairākus mēnešus varētu notikt arī projekta saskaņošana, taču pēc tam tas kļūs par nacionāli svarīgu, jo dizaina tālākas izstrādes stadijā plānots piesaistīt arī Latvijas uzņēmumus, lai projekta gala iznākums būtu ar Latvijai raksturīgām iezīmēm.

«Tas būs vēl aptuveni deviņu mēnešu papildus darbs, kas būs pirms līgumu slēgšanas ar nepieciešamajām institūcijām. Ja viss notiks pēc plāna, prognozēju, ka projekta iznākumu varēs redzēt pēc aptuveni trīs līdz četriem gadiem,» prognozē Mails.

«Lighthouse Creative» prezidents uzskata, ka Madonas novada ekopilsēta varētu piesaistīt tūristus, kurus interesē autentiskais kultūras mantojums, kas raksturīgs Latvijai. Turklāt eksperts arī novērojis, ka patlaban liela daļa austrumu un arī citu pasaules valstu tūristu vairāk nevēlas ceļot uz ļoti dīvainām un eksotiskām vietām.

Taču, lai Latvija piesaistītu lielāku tūristu skaitu, Mails uzskata, ka būtu nepieciešams vēl vairāk attīstīt Rīgas lidostu.

Lasīt vairāk...

Lasīt vairāk...

«Pēc maniem novērojumiem, tuvākajos pāris gados mainīsies arī starptautiskā transporta sistēma no netiešajiem uz tiešajiem lidojumiem. Kad valsts kļūs pilnīgi internacionāla, cilvēki sāk tajā ierasties no visas pasaules, un to veicinātu tiešie lidojumi uz Rīgu. Piemēram, ASV, Orlando, pirmos desmit līdz 20 gadus pilsētas lidostu izmantoja tikai amerikāņi. Šodien tajā ir milzīga lidosta, kurā tiek nodrošināti tiešie lidojumi no Brazīlijas, Eiropas, Dienvidamerikas, un pilsēta uzņem aptuveni 40 miljonus apmeklētāju gadā,» sacīja Mails.

Kā ziņots, projekta iniciatori – AS «Hercogiste» un SIA «Terra Libre» – darbu pie tā izveides sāka 2009.gadā, savukārt 2010.gadā projekta realizācijai tika iegādāti teju 800 hektāri zemes. Pēc rūpīgas izpētes projektam tika izvēlēta teritorija Madonas rajona Liezēres pagastā. Noteicošie faktori šīs vietas izvēlei ir ainava, reljefs, zaļā un neskartā vide, vietējās kultūras tradīcijas un ģeogrāfiskā atrašanās vieta.

«Hercogistes» ekopilsētas projektā būs trīs galvenie virzieni – pirmkārt, ekotūrisms, otrkārt, izglītība un zināšanas, treškārt, videi draudzīgs dzīvesveids. Ievērojamu teritorijas daļu veidos meži un kopti dabas parki. Precīzāku pilsētas veidolu un zonējumu noteiks ģenerālplāns.

«”Hercogistes» ekopilsētas projekta mērķis ir, ņemot vērā ilgtspējības principus, veidot kvalitatīvu dzīves, darba un sociālo vidi, kur centrā ir cilvēks, daba un zināšanas. Es ticu šai ekopilsētas projekta idejai un esmu priecīgs, ka mums ir izdevies iegādāties zemes platības tā īstenošanai tik skaistā Latvijas vietā kā Madonas novads,» iepriekš uzsvēra projekta īpašnieks un iniciators Valērijs Belokoņs.

Aprīlī projekta īstenotāji izvēlējās konsultāciju biroju «Happold Consulting», kas tuvākā gada laikā izstrādās projekta ģenerālplānu.

Ģenerālplāna izstrādē «Hercogiste» šogad plānojusi investēt aptuveni pusmiljonu latu, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja uzņēmumā.

2011.gada martā ar projektu tika iepazīstināta arī Madonas novada dome, kas arī uzaicināta kā sociālais partneris. Ģenerālplāna izstrādes gaitā projekta iniciatori aicina sabiedrību iesaistīties, izteikt idejas un priekšlikumus. Līdz šim projektā «Hercogiste» investējusi vairāk nekā miljons latu.

«Lihgthouse Creative» Mails nodibinājis 2001.gadā. Uzņēmums piedalījies vairāku simtu atpūtas galamērķu vīzijas projektu izstrādē visā pasaulē. «Lighthouse Creative» grupā ietilpst arī īpašnieku pārstāvniecības un celtniecības vadības pakalpojumu sniedzējs «Lighthouse Advisors», atpūtas un izklaides projektu attīstītāji «Lighthouse Leisure» un Ķīnas pilsētas Hubei attīstītājs «Lighthouse China».

Mails ieguvis izglītību Oksfordas mākslas un arhitektūras skolā, kā dizaineris piedalījies grupas «Bītli» filmas «Dzeltenā zemūdene» tapšanā, strādājis vairākos starptautiskos uzņēmumos kā dizaina konsultants, internacionālais direktors, radošais direktors, kā arī aptuveni desmit gadus bijis «HHCP Architects» Atpūtas un viesmīlības nodaļas direktors, attīstot ūdens atrakciju parkus «SeaWrold» un filmu studiju «Universal Studios».

AS «Hercogiste» reģistrēta 2009.gada aprīlī, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 2 523 270 lati. Uzņēmuma lielākie akcionāri ir Valērijs Belokoņs un Vilorijs Belokoņs. «Hercogiste» ir ekopilsētas projekta aktīvu īpašnieks un īpašuma attīstītājs, tāpat «Hercogiste» ir iesaistīta arī citos ilgtspējīgos un videi draudzīgos projektos.

SIA «Terra Libre» ir projektu vadības kompānija, kas nodrošina «Hercogistes» ekopilsētas projekta realizāciju. «Terra Libre» akcionāri ir «Belokon Holdings» (72%), Anita Lase (7%), Aivis Ronis (7%), Rūta Raginska-Repše (7%) un Kaspars Vārpiņš (7%).

Atbildēt

--> -->