piektdien , 19 aprīlis 2024
Jaunumi
Jūs esat šeit: LBA | Jaunumi | Reversā PVN maksāšanas kārtība

Reversā PVN maksāšanas kārtība

Reversā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksāšanas kārtība ar 2012. gadu būvniecības pakalpojumiem draud ar vairākām problēmām it īpaši mazajiem, vidējiem būvniekiem. Par to informē biznesa un ekonomikas ziņu portāls db.lv.

To atzīst gan paši būvkompāniju vadītāji, gan arī nodokļu speciālisti. Reversā PVN maksāšanas kārtība nozīmē, ka pircējs PVN samaksā uzreiz valsts budžetā, nevis pārdevējam (pakalpojumu sniedzējam), kurš tad arī norēķinās ar valsts budžetu.

Šobrīd reversā PVN maksāšanas kārtība Latvijā daudzus gadus tiek piemērota darījumos ar kokmateriāliem, un sūdzības par aizkavētu PVN pārmaksu atgūšanu no nozares nav dzirdētas.

Ar 2012. gadu spēkā ir grozījumi pievienotās vērtības nodokļa likumā, kas paredz ieviest reverso PVN maksāšanas kārtību būvniecības pakalpojumiem. Būtībā reversais PVN ir jāpiemēro jebkādiem būvniecības pakalpojumiem jaunām vai esošām būvēm, t.sk. vienkāršotai renovācijai un vienkāršotai rekonstrukcijai, un visu veidu remontiem, izņemot projektēšanu un apzaļumošanu.

Jāņem vērā, ka likumā ir paredzēts – būvniecības pakalpojuma vērtībā jāiekļauj tieši saistītās izmaksas, t.sk. būvmateriālu, konstrukciju vai iekārtu, kas ir būves neatņemama sastāvdaļa, vai citu normatīvajos aktos būvniecības jomā paredzēto iekārtu iegādes un uzstādīšanas vērtība, būvniecības instrumentu, mehānismu vai tehnoloģisko iekārtu nomas vērtība.

«Kopīgi ar būvniecības nozares pārstāvjiem sākotnējā grozījumu redakcijā bija identificēta virkne praktisku problēmu. Tomēr jāuzslavē Finanšu ministrija un parlaments, kuri ieklausījās speciālistu rūpīgi argumentētos priekšlikumos par daudzām sākotnējā likumprojektā esošajām nepilnībām, un rezultāts ir būtiski uzlabojies,» advokātu biroja Sorainen partneris Jānis Taukačs atzinīgi vērtē amatpersonu rīcību grozījumu tapšanā.

Advokāts tomēr saredz arī vairākas praktiskas nepilnības. Pirmkārt, komersantiem likuma ieviešanas posms viennozīmīgi bija pārāk īss – viena (svētku) nedēļa. «Tik ātri komersantiem noteikti būs problēmas ne vien apgūt, bet arī ieviest jauno procedūru, it sevišķi lielākos uzņēmumos (t.sk. pielāgot IT sistēmas, izglītot darbiniekus, piemērot jauno deklarāciju, utt.),» norāda J. Taukačs.

Otrkārt, pie pašreizējās likuma redakcijas uzņēmējs var kļūdīties, piemēram, ja PVN likums paredz piemērot reverso maksāšanas kārtību, bet darījuma puses piemēro «parasto».

.

--> -->